Zeevaart

De ramp met de TM 1 en Adolph Bermpohl

Op 23 februari 1967 trok een orkaan met extreme windsnelheden (kracht 15) over de Noordzee. De meteorologische diensten werden door deze uitbraak van natuurgeweld verrast. Dat gold ook voor de zeelui op zee.
Om 16.14 uur kwam de viskotter TM 1, Burgemeester van Kampen, thuishaven Termunterzijl, met een noodsein in de ether. Een massieve brok overkomend water had schade aan de opbouw toegebracht, waardoor het schip water maakte. De schipper vroeg dringend hulp van een reddingboot. De Duitse reddingboot Adolph Bermpohl, station Helgoland, zette naar de TM 1.
Om 18.19 uur meldde de reddingboot: “Hebben alle drie vissers gered, koersen naar Helgoland.” Het was het laatste contact met de reddingboot. Het schip antwoordde daarna niet meer op oproepen van de kustwacht en arriveerde evenmin op Helgoland. De Adolph Bermpohl werd de volgende dag deerlijk gehavend op de Noordzee aangetroffen. Van de vier bemanningsleden en de drie geredden ontbrak enig spoor.
Vijftig jaar na dato reconstrueerde de schrijver de gebeurtenissen op zee. Officiële publicaties, rapportages en interviews dienden daarbij als leidraad. Het resultaat is een 60 pagina’s tellend boek, waarin de schrijver de dramatische gebeurtenissen op zee bijna tastbaar nabijbrengt.

Het boek verscheen in de Duitse taal onder de titel Das Drama (4e druk)
 

 

Bestel De ramp met de TM 1 en Adolph Bermpohl:

Naam

Adres

Postcode + plaats

E-mail

Telefoonnummer

Aantal

 

m13

Auteur: Hans Beukema
Formaat: 21 x 21 cm (soft cover)
Pagina’s: 60
Foto’s: 30
Druk: 4e druk
ISBN: 978-90-87440-11-4
Prijs: € 12,50
Verzendkosten: € 4,-

m15

Uitgaven |

Contact