Zeevaart

Mayday!! Redders in nood

Nieuwjaarsdag 1995 bracht een onbekend fenomeen in de reddershistorie: in een tijdsbestek van slechts enkele uren riepen twee reddingboten zélf de hulp van redders in!

In de avond van 1 januari kwam de reddingboot Gebroeders Luden na assistentie aan een kustvaarder met het alarmerende bericht ‘man overboord’ in de lucht. In het stormgeweld met uitschieters tot orkaankracht was één van de bemanningsleden door een overkomende breker overboord geslagen. Op het noodsein vertrokken onmiddellijk de reddingboten van Ameland en Terschelling naar zee; van het marinevliegkamp De Kooy steef een marinehelikopter op. Uit oostelijke richting naderde volle kracht de Duitse reddingkruiser Alfried Krupp van Borkum om deel te nemen aan de zoekactie. De weersomstandigheden waren zeer slecht, de zee was een heksenketel. Tweeënhalf uur na het noodsein meldde de bemanning van de marinehelikopter dat ze de drenkeling uit zee hadden gered. De reddingboten keerden hierop de terug naar hun stations. Ook de Alfried Krupp.

Kort hierna klonk wederom een mayday in de ether. De noodroep kwam van de Borkumer reddingboot! Naar later bleek, was de reddingkruiser gekenterd, doorgedraaid en weer overeind gekomen. Het schip bevond zich nu volkomen vleugellam in de brekers. De schipper en de machinist werden vermist, de beide andere opvarenden waren zwaargewond. De thuisvarende reddingboten wendden hun steven ogenblikkelijk weer naar zee om hun Duitse collega’s te hulp te schieten.
Het boek Mayday!! brengt de lezer met indringende ooggetuigenverslagen haast lijfelijk aan boord van de reddende helikopter en van de in nood zijnde en toesnellende Duitse en Nederlandse reddingboten.

Een verhaal van storm, orkaan en brekers, maar bovenal van doortastendheid, grenzeloze moed, wilskracht en uithoudingsvermogen van onbekende helikopterbemanningen en redders op zee.

 

Bij voorinschrijving is de prijs € 18,00 + € 4,00 verzendkosten

Naam

Adres

Postcode + plaats

E-mail

Telefoonnummer

Aantal

 

m13

Auteur: Hans Beukema
Formaat: 21 x 21 cm
Omvang: 96 pagina’s
Omslag: hardcover
Illustraties: 65 foto’s in kleur
Uitgever: Maritext vof, Delfzijl

m15

Uitgaven |

Contact

OpstapperHansWestenberggered
BernhardGrubenschipperAlfriedKrupp

Hans Westenberg, gered.

Schipper Berhard Gruben †

TheoFischermachinistAlfriedKrupp

Machinist Theo Fisher †