Geschiedenis – Tweede Wereldoorlog

Onderduiker in Noordoost-Groningen

Op 10 mei 1940 negeerde Adolf Hitler de neutraliteit van ons land en was Nederland in oorlog.

De 18-jarige bakkersleerling Jo Olinga werd al spoedig opgeroepen voor verplicht werk in Duitsland. Hij gaf daar geen gehoor aan, maar werd er aanvankelijk nog niet door het nieuwe gezag op aangesproken.

Hij trad vervolgens in dienst van een bakker in Delfzijl en begaf zich daarmee feitelijk in het hol van de leeuw. Naast de bakkerij bevond zich namelijk het hoofdkwartier van de beruchte Sicherheitdienst (SD).

De illegale aanwezigheid van de bakkersknecht bleef niet verborgen. Tijdens een spectaculaire vlucht kon hij aan Grüne Polizei en SD ontsnappen. Op het erf van zijn ouderlijk huis richtte hij een schuilplaats in, onder een mesthoop. Zijn leven als onderduiker was begonnen.

Vanaf 1943 werd op het Groninger platteland systematisch en grootschalig jacht gemaakt op onderduikers. De Duitser s zetten hiervoor honderden manschappen in. De bakkersknecht wist bij intens spannende achtervolgingen steeds aan zijn belagers te ontkomen.

Onderduiker in Noordoost-Groningen is een boeiende weergave van de spanningen en verschrikkingen waaraan veel Nederlanders tijdens de bezetting waren blootgesteld. Het is ook een verhaal van onwankelbare principes en onverschrokkenheid waarmee de vijand tegemoet werd getreden.

 

Bestel Onderduiker in Noordoost-Groningen:

Naam

Adres

Postcode + plaats

E-mail

Telefoonnummer

Aantal

 

m13

Auteur: Hans Beukema
Formaat: 21 x 21 cm (soft cover)
Pagina’s: 96
Foto’s: 26
ISBN: 978-90-8744-008-4
Prijs: € 14,90
Verzendkosten: € 4,-

m15

Uitgaven |

Contact